Skolmaten

I köket arbetar våra två kockar för att få barnen att äta en varierad kost med nya, roliga smakupplevelser kring framför allt lunch och mellanmål. Vi vill med vårt arbete vara med och utveckla deras smak- och luktsinne.

Maten vi serverar

Vi lagar maten från grunden, bakar vårt eget bröd till frukost och mellanmål samt försöker i största mån arbeta efter säsong med råvaror. När vi serverar kött och kyckling är den alltid svensk. Vår fisk är alltid MSC-märkt.

För oss på MA Vätterosen är det viktigt att servera ekologisk frukt, potatis och grönsaker så ofta vi kan. När det kommer till mejerivaror använder vi alltid ekologiskt smör, mjölk och grädde.

Vi serverar vegetarisk lunch till alla barn och elever, två till tre gånger i veckan. Övriga dagar serverar vi en fiskrätt, en kötträtt och/eller en soppa. Till lunchen har vi alltid en varierad salladsbuffé där vi både har tillagade sallader samt kalla sallader för att ha ett sådant varierat utbud som möjligt.

Vi kokar våra egna sylter och bakar hembakt sötebröd de få dagar vi serverar det till mellanmål.

Vi planerar våra menyer med ett heldagstänk gällande näringsintag för alla barn och elever. Vi följer Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i förskolan/skolan i vårt arbete under läsåret.

Läs om vad som gäller för barn och elever med specialkost.
MA Vätterosens skolkökspersonal förbeder all mat från grunden till skolans och förskolans elever och barn.
Skolelev fyller sin lunchtallrik med god och näringsrik mat i skolans matsal

Hantering av matsvinn

På MA Vätterosen arbetar vi aktivt med att minska hela verksamhetens matsvinn. Köket är ledande i detta arbete och det handlar om allt från god planering av både inköp samt menyer till portionsberäkningar. Matavfallet från lunchen vägs varje dag och resultatet kommuniceras tillbaka till verksamheten för fortsatt utvecklingsarbete.

Rätt mat ger rätt möjligheter till kunskap och utveckling

Vårt mål är att vi ska utveckla matupplevelserna för våra barn och elever.

Specialkost på Förskolan Vätterosen och Farsta Strandskolan

Om ni önskar att ert barn ska äta vegetariskt, om det finns allergier och/eller om det är något hen inte ska äta pga. religiösa skäl, anmäls detta genom blanketten specialkost. Vid allergier ska vi även få ta del av ett läkarintyg.

Om ert barn är i behov av någon form av ”önskekost” som specialkost behöver vi ett intyg om detta från läkare eller psykolog. Önskekost innebär en anpassning av maten, utifrån vad köket kan erbjuda, för att barnet ska få energi och orka med hela dagen i verksamheten. Vi har inte möjlighet att servera individuella måltider.

Vid eventuella förändringar av ett barns kostvanor ansvarar vårdnadshavare för informationen till skolkökets kock. Informationen om barnens specialkost förvaras läsårsvis i vårt kök och raderas när ett barn slutar hos MA Vätterosen, alternativt slutar med specialkost.

Högtider och Temadagar på tallriken

Köket uppmärksammar olika temadagar under året, bland annat Nobeldagen, påsk-, midsommar- och jullunch. Vi har också olika temadagar kring mat där vi anpassar menyn som exempelvis morotens-, tomatsåsens- och korvens dag.

Under ett läsår har vi även hela temaveckor där vi fokuserar på ett specifikt område som går hand i hand med verksamheten. Vissa teman ingår i barnens undervisning och vissa teman kommer direkt från köket.

Ett exempel på en temavecka som är återkommande från köket är färgveckan, där vi serverar lunch, sallader och mellanmål i en och samma färg per dag.

Elevinflytande i köket

En gång i månaden har vi matråd med våra elever från skola och fritidshem, där en representant från varje klass är med och pratar om hur månaden har sett ut, vilka rätter som varit mer och mindre populära samt vad de önskar framöver.

Vi får också tid att prata om matro, samt vad vi kan göra för att förbättra miljön där vi äter och hämtar energi för att orka skoldagen tillsammans.